Istraživanje potvrdilo: Muškarci više tračaju nego žene

0

Iako je postojalo uvriježeno mišljenje da su žene veće „tačare“, istraživanje je pokazalo da su ustvari muškarci ti koji ne znaju čuvati povjerljive informacije i češće otkrivaju tuđe tajne.

Ovo je pokazala anketa Univerziteta Kolumbija, koja je utvrdilo i da je čuvanje povjerljive informacije naporno kao i fizički rad ili nošenje teškog tereta, jer iscrpljuje ljude i šteti im.

Kako istraživači tvrde, čuvanje tajne može do te mjere zaokupiti čovjeka da što više misli o tajni koju zna sve više troši svoje intelektualne i motivacione resurse.

Upravo zbog toga naučnici smatraju da povjerljivu informaciju, odnosno tajnu, treba podijeliti sa drugom osobom, kako bi se taj teret skinuo. Ipak, bitno je paziti s kim dijelite tajnu, jer se možete dovesti u nezgodnu situaciju.

Jedan od načina da je „bezbolno“podijelite jeste putem zatvorenog bloga pod tajnim imenom. U tom slučaju osjetićete olakšanje, a niko neće saznati da niste čuvali tajnu.

Kada je u pitanju čuvanje tajna utvrđeno je i da muškarci teže mogu zadržati za sebe tajnu koju znaju, odnosno da će je prije istračati svojim drugovima nego što će to žene učiniti.

Više od polovine muškaraca koji su sudjelovali u anketi priznalo je da tajnu ne uspijevaju zadržati ni nekoliko minuta nakon što im je povjerena. Kod žena je taj rok veći – one čuvaju informaciju najmanje tri i po sata prije nego što je odluče podijeliti sa prijateljicama.

Foto: shutterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 6 = 13